Nieuwste richtlijnen Corona voor onze zwangeren en partners

Home   ›   Nieuwste richtlijnen Corona voor onze zwangeren en partners

Corona richtlijnen
Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden).

Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat het COVID-19 virus bij zwangere vrouwen meer (of minder) risico’s geeft dan bij anderen. Dus alle aanwijzingen voor burgers gelden ook voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Ook willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk/ het ziekenhuis/ het echocentrum te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met je naar de juiste oplossing.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

Was regelmatig je handen
Hoest of nies in je elleboog
Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
Was je handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
Houd sociale afstand dit is ongeveer 1,5 meter bij elkaar vandaan.

Voor het spreekuur gelden de volgende richtlijnen:

Cliënten die de komende weken een intake afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige.
Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn. We realiseren ons dat dit een lange periode is. Daarom zoeken we telefonisch contact met je in de dagen na de 20 weken echo en plannen we rond 24 weken ook nog een telefonisch consult.
Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alléén je bloeddruk en de groei van je buik controleren.
Vragen beantwoorden we telefonisch.
Het is belangrijk dat je alleen komt zonder partner en kinderen dit om het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden.
Alle Centering pregnancy voor maart en april zijn afgelast deze zwangeren moeten een reguliere afspraak inplannen.

Veranderingen met betrekking tot de kraamtijd

De intakes door de kraamzorg zullen tijdelijk telefonisch plaats vinden.
De kraamzorg wordt geleverd zoals dat vooraf met je is besproken. Behalve bij een bewezen besmetting of sterke verdenking komt er geen kraamzorg in huis. Zij beschikken niet over de noodzakelijke beschermingsmaterialen. Er zal dan met de overige betrokken zorgverleners gezocht worden naar een passende oplossing.

Kraamvisites door de verloskundige zijn telefonisch, tenzij er een reden is dat we langs moeten komen.
De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.