Standaard echo’s in de zwangerschap

VITALITEITSECHO

De vitaliteitsecho wordt gemaakt bij 8 weken zwangerschap. Bij deze zwangerschapsduur is het mogelijk om de baby in beeld te brengen en het hartje te zien kloppen. We kunnen echter nog geen uitspraak doen over de precieze uitgerekende datum. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de termijnecho te laten doen.

TERMIJNECHO

De termijnecho wordt gemaakt bij 10 weken zwangerschap en is het meest betrouwbaar in het bepalen van de uitgerekende datum.

LIGGINGS- & GROEIECHO

De liggingsecho wordt altijd uitwendig gemaakt en vindt rond 36 weken zwangerschap plaats. Bij deze echo wordt nog eens extra gecontroleerd of het kindje in hoofd- of stuitligging ligt.
Verder beoordelen we de hoeveelheid vruchtwater, de groei en indien niet bekend kijken we naar de plaats van de placenta. De groeiecho wordt meestal rond de 28 of 3o weken van je zwangerschap gedaan. Indien hier een indicatie voor is zal de verloskundige je hiervan op de hoogte stellen en een afspraak hiervoor met jullie inplannen.

20 WEKEN ECHO

Met 20 weken kun je onderzoek laten doen naar de gezondheid van jullie kindje. De 20 weken echo kun je in onze eigen praktijk laten maken. Rond 20 weken zwangerschap kun je kiezen of je een screeningsecho wilt laten verrichten. De 20 weken echo ook wel SEO genoemd (structureel echoscopisch onderzoek) is een aanvullend onderzoek dat door een gespecialiseerde echoscopiste wordt uitgevoerd. Tijdens deze echo wordt het kindje structureel onderzocht op mogelijke aangeboren afwijkingen. De kans op een aangeboren afwijking is gelukkig erg klein. Dit onderzoek wordt vergoed door de verzekeraar, maar is niet verplicht. Het is jullie eigen keuze of je deze echo wilt laten uitvoeren.